Какво прави съвременния смарт часовник наистина „умен“?

Това е неговата операционна система и възможностите, които тя предоставя.

WearOS е Android базирана операционна система за смарт часовници, създадена и поддържана от Google™.

На първо място, също както Android, WearOS предоставя възможности за персонализиране от производителите на хардуер. Така, фукционалността може да бъде надградена. Oтличителен пример са разработките направени от компанията Mobvoi, специализираща в сферата на изкуствения интелект и собствените приложенията, които тя вгражда в продуктите TicWatch.

Приложението TicHealth, комбинира различни данни за жизнените показатели на тялото, през цялото денонощие и ги предоставя в удобен, графичен вид, заедно със съвети за подобряване на здравето. TicCare дава възможност за свързване на няколко потребителя в група, улеснявайки грижата един за друг и взаимната мотивация за активен начин на живот. А с приложението Mobvoi, може аудио запис да бъде трансформиран в писмен текст.

WearOS осигурява директен достъп до Google Play Store™ през часовника, където индивидуални разработчици, създават и разпространяват своите приложения, сред които са например добре познатите ни Spotify, Viber, Strava, Telgram и много други.

В WearOS са вградени, също така незаменимите Google Maps за лесно навигиране, Google Pay за безконтактни плащания, Google Assistant за бързи команди и много други приложения създадени от компанията.

Важно е да се отбележи, че смарт часовниците, работещи с операционна система WearOS са съвместими, както с Android, така и с iOS устройства.

Операционната система WearOS се развива с високи темпове, като новостите са все повече. Съвсем скоро се очаква и преминаването към напълно обновената версия WearOS 3.0, която ще донесе по-висока ефективност, бързина и удобство при навигиране в менюто. Сред едва няколко модела смарт часовници, които Google официално обяви, че ще могат да се надградят до новата версия, са именно моделите TicWatch Pro 3 и TicWatch E3, разполагащи с необходимата производителност.